Er mag gelachen worden. Nee, er moet gelachen worden!

lachende baby

Eén van onze pubers is soms zo chagrijnig. Volgens mij kan dat nooit gezond zijn. Omdat gezondheid belangrijk  is, heb ik eens verdiept in het fenomeen lachen. Nou, lachen is dus echt gezond. Er moet gewoon meer gelachen worden. Ik deel mijn ‘onderzoeksinzichten’ graag met je.

‘De aankomst van een goede clown in een dorp is beter voor de gezondheid dan 20 ezels beladen met geneesmiddelen’ stelde Thomas Sydenham, een 17e eeuwse Britse arts al vast. Waarschijnlijk is hij de eerste dokter die lachen aanraadde als het beste medicijn.

Leidinggevenden en managers erkennen in toenemende mate dat lachen goed is voor je persoonlijke gezondheid en welbevinden (mooi woord hè?) èn ook voor een succesvolle loopbaan en het plezier op de werkvloer in zijn geheel. Lachen motiveert en versterkt het teamgevoel, het helpt stress tegen te gaan en verhoogt de productiviteit en het enthousiasme.

Met andere woorden,  goed werken is een kwestie van lachen.

The American Association for Therapeutic Humor bestudeert het effect van humor op mensen. Zij hebben het volgende ontdekt:

 • Lachen vermindert de hoeveelheid stresshormoon in het lichaam. Het activeert de cellen die het immuunsysteem verbeteren en verhoogt de activiteit van cellen die ons lichaam beschermen tegen virussen en zelfs tumoren.
 • Drie minuten lachen tot je buikpijn hebt staat gelijk aan drie minuten op de roeimachine in de sportschool. Dit soort lachen zorgt ook voor de aanmaak van bio-chemische stoffen die helpen tegen depressies.
 • Tegen de tijd dat een kind naar de kleuterschool gaan, lacht het 300 keer per dag. Een volwassene daarentegen lacht nog een schamele 17 keer per dag.
 • Als lacht, versnelt je hartritme. Dat zorgt weer voor meer bloed en zuurstof in je hersenen. Je ademt ook sneller, waardoor je je longen traint.
 • Lachen verhoogt de productie van hormonen als adrenaline. En die zorgen er voor dat je alerter bent, je geheugen beter werkt en verhogen je leervermogen en creativiteit.
 • Nadat je hebt gelachen, ben je veel meer ontspannen. Je bloeddruk en hartslag dalen, waardoor je je heel ontspannen voelt.

Met al hun toeters, bellen, draden en apparatuur, vertellen professionals ons wat we eigenlijk allemaal al weten: Als je lacht, voel je je stukken beter! De conclusie is dat  die extra brainpower, de toename van je leervermogen en creativiteit in combinatie met de ontspanning zorgen voor verbetering van prestaties!

Toch hebben vele van ons de overtuiging dat het professioneel zijn en tegelijkertijd lol en plezier hebben niet samengaan. Want als je lacht, kun je niet werken.

Tuurlijk…………

Vind jij dat ook? Lees dan nog even naar het volgende:

 • The Harvard Business Review rapporteerde dat leidinggevenden met gevoel voor humor sneller opklimmen in hun loopbaan en meer geld krijgen dan hun tegenhangers.
 • Professor Stu Robershaw concludeerde na een studie bij grote organisaties dat zij, na het inbedden van humor op de werkvloer 21% minder verloop van personeel hadden en 38% minder kort verzuim.
 • Uit een onderzoek onder 1.000 leidinggevenden bleek dat 84% het gevoel heeft dat medewerkers met gevoel voor humor hun werk beter doen.
 • Uit een onderzoek van de California State University bleek dat medewerkers die plezier hebben in hun werk productiever en creatiever zijn, ze nemen beter besluiten en zijn betere teamplayers. Daarnaast zijn ze minder vaak afwezig, minder vaak ziek en minder vaak te laat.
 • Uit interviews met 737 CEO’s bleek dat 98% liever iemand met gevoel voor humor aanneemt, dan zonder gevoel voor humor.

Dus het toestaan of zelfs aanmoedigen van humor op de werkvloer zorgt er niet voor dat je bedrijf een Comedy Club wordt. Het gaat niet over het vermaken van anderen of over het kunnen vertellen van een mop. Het gaat ook niet over een ander in de maling nemen of over pratical jokes. Het gaat over een houding, over een andere manier van omgaan met elkaar en met situaties.

 

Sterkere verbinding

Lachen breekt belemmeringen af, het bouwt relaties op en zorgt voor betere communicatie tussen collega’s. Mensen met gevoel voor humor hebben vaak het vermogen om beter om te kunnen gaan met problemen. Ze kunnen de ernst van de situatie beter relativeren en in het juiste perspectief zien.

Humor verbetert motivatie, samenwerking en team-buidling. Het zorgt snel voor een klimaat waar mensen zich geïnspireerd voelen. Dat geeft energie en zorgt ervoor dat mensen graag hun bijdrage willen leveren.

 

Gelukkige werknemers

Lachen reduceert stress op de werkvloer. Het verbreekt verveling en vermoeidheid. Gelukkiger en meer ontspannen medewerkers kunnen zich beter focussen op hun taken, maken minder fouten in hun werk en zijn (dus) productiever. Ze blijven langer voor je werken, verzuimen minder en hebben veel minder snel een burn out.

 

Creatieve Problem-Solvers

Humor bevrijdt de, door veel werkgevers zo gewenste, creativiteit en vergroot het vermogen om problemen op te kunnen lossen. Een goede grap zorgt ervoor dat we op het andere been worden gezet. Het doorbreekt bepaalde denkpatronen, waardoor je in eens andere mogelijkheden ziet.

Mijn favoriete tip is dan ook:

Lachende kat

Ik ben benieuwd wat het laatste is waar jij, op je werk, heel hard om hebt gelachen! Deel jouw grap met ons onder deze blog!

Hetty Hanekamp is de oprichter van Factor H.  Zij wil zoveel mogelijk mensen inspireren de stap naar hun volgende level te zetten. Dat doet ze door mensen vanuit verbinding te leren communiceren en samenwerken. Verbinding met anderen (medewerkers, klanten, collega’s) en verbinding met henzelf. Echt contact maken draagt bij aan de Nieuwe Maatschappij waar we zo naar op zoek zijn.

Hetty werkt vooral  met ondernemers, leidinggevenden, HR professionals en teams.